Günlük tükettiğimiz besinlere bağlı ortaya
çıkan reaksiyonların tümü istenmeyen besin reaksiyonları olarak adlandırılır.
İstenmeyen reaksiyonların büyük çoğunluğu besinlerin farmakolojik
özelliklerine, metabolik ya da toksik etkilerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Yakınmaları benzer olduğu için sıklıkla
birbiri ile karıştırılabilir. Ancak her ikisinin mekanizmaları ve yol açtığı
sorunlar açısından bakıldığında son derece farklılıklar göstermektedir. Bu
nedenle yakınmaları olan hastaların besin alerjisi açısından çok iyi
değerlendirilmeleri gerekmektedir.
Besin
alerjisi bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıtın
verilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Klinik olarak belirtiler hafif (ürtiker vb)
olabildiği gibi yaşamı tehdit eden ağır reaksiyonlara da (anafilaksi) yol
açabilmektedir. Yine bağışıklık yanıtın özelliğine göre belirtiler birçok
organda (deri, sindirim sistemi vs) görülebilir.
Besin
alerjisinin gelişimi bağışıklık sistemimizin besinlerdeki proteinleri tehdit
unsuru olarak algılayıp bunlara reaksiyon geliştirmesi ve birçok maddenin
salınması ile istenmeyen reaksiyonların oluşumuna bağlı olarak gelişmektedir.